Evenementen

Bontewever 27Mc samensterk naar Bonte weber Finding your local time... 234 Days

Dit was de tekst van de wedstrijdbladen van de jury, maar uiteindelijk is het de jaarlijkse Gambawedstrijd tussen de bestuursleden van de 27 mc vereniging van de 27 mc. Op 15 juli was het dan zover, al heel vroeg kreeg ik een berichtje van Hendrik de Rummy vandaag ga ik voor nummer 1, kijk dat is nu net de bedoeling, ieder jaar even enthousiast is hij. Ik beantwoorde hem met: Hendrik het is zo gaaf als je nummer 1 wordt, het voelt hetzelfde als dat je jarig bent. Ondertussen weten Jaap en ik al jaren hoe het voelt om nummer 1 te worden. Opvallend was dat Marten niet reageerde op de wats app groep, had deze zomer een prachtige overkapping gehad, dus had veel kunnen proberen met de recepten. Ik noem hem hier altijd Pikante Marten, hij houdt van pittig en stevig. Hij zit altijd op het randje van het toelaatbare te scharrelen. Jaap en Tinie hebben op deze dag altijd een onderlinge strijd, en zijn echte fijnproevers, nemen dus ook alle tijd die ze nemen kunnen voor hun voorbereiding.

Onder het genot van een bakkie koffie kwam de hele ploeg bij elkaar, Deelnemers en Jury. En we hebben al jaren een Jury die dus echt wel verstand hebben van Gamba`s, gezien dit jaar een nieuw jury beleid werd in gevoerd, en iedereen versteld heeft doen staan. De Jury bestond dit jaar uit : mijn vriendin Ina en Willem , Zwager Kees , mn vriend de Krul tevens voorzitter van de jury, en vriendin Willie Hoekman en redder in nood m`n moat Fokke Snoek. Nu zul je denken hij heeft ze zelf uit gezocht, maar echtwaar niet, dit zijn mensen met verstand van Geur, Kleur en Smaak. Deze mensen zitten al een jaar of vier in de jury, dus hebben er echt verstand van. Ik miste m`n vriend Bert Verolme nog die ieder jaar als butler figureerde tussen deelnemers en jury. Het viel me op dat Marten en Hendrik heel ontspannen waren, dus ik was op m`n hoede, voor het geen dat komen zou. Klokslag half vijf moesten de deelnemers naar binnen en de jury moest plaatsnemen aan de grote eettafel buiten onder de overkapping van de Fam.Taal, en nu komt het, wat me een beetje van m`n stuk bracht, H.Bakker die dit jaar ook weer de leiding had over het hele gebeuren, kwam met de nieuwe regels voor de jury. Hier was goed over nagedacht :kort maar krachtig kwam het hier op neer, proeven, eten, zwijgen en dan een cijfer neerzetten, pas daarna communiceren. PFF in èèn keer mijn hele constructie naar de maan, normaal gesproken zit ik hier tussen in met Wats app. Maar dat ging nu niet op, over op plan B, net doen of het me helemaal niets doet. Seinde nog wel even naar Jaap, van zozo het gaat er wel om hoor. Jaap knikte net als een Oliesjeik uit het midden oosten, van dat komt wel goed. Binnen in de keuken des huizes van de familie Taal werden de lootjes gemaakt om te kunnen beginnen, nu vertrouw ik er op dat ik zoals altijd als laatste kan en mag beginnen. Maar o wee, ook dit ging in rook op, moest als tweede beginnen wat me eigenlijk tegen staat. Maar je kan niet altijd geluk hebben natuurlijk. Hendrik gniffelde hij mocht als vierde aantreden in de rij van vijf, dus dat is gunstig voor hem. Iemand die het wat dat betreft nooit treft is Pikante Marten hij als eerste, ik als tweede , Jaap als derde , mazzel Hendrik als vierde, en klavertje vijf Tinie Taal. Marten haalde z`n schaaltje met Gamba`s voor de dag, Tinie had alles in gereedheid gebracht diverse kookpannen en wokpannen olie enz. Maar ook de zes schaaltjes waar de wedstrijdgamba`s op moesten. Ieder schaaltje twee stuks, de allermooisten natuurlijk voor de Jury. En weetje, er lagen vijf mobile telefoon`s op rij, er was en kon geen contact gemaakt worden met de jury, al m`n moeite voor niks geweest om de mobile nummers van iedereen te verkrijgen. Marten inmiddels klaar met het wokken, en stond net als een blauwe reiger z`n gamba`s uit te zoeken om in te leveren, tinie alles weer afwassen voor de volgende, wij mochten proeven van de oogst van Marten, en inderdaad hij deed z`n naam eer aan heerlijke pittige gamba`s Marten was net als mij terug gegaan naar de basis van het wokken van Gamba`s, en ze waren goed. Nu moest ik de pan gaan hanteren en dan begint het m`n handen begonnen te trillen, net alsof je voor het eerst met je kalletjen opperdan gaat, moest me er even overheen zetten en samen met Tinie begon ik aan de klus , pan gloeiende gloeiend maken en dan niet te veel er in, dit om het sterk afkoelen tegen te gaan, ieder gamba`tje kreeg een tikkie op z`n rug, want ja zo ga je met deze lievelingen om, en nadat ze van kant gewisseld hebben, gas er af en je laat ze nog even lepeltje lepeltje na garen wel zo dat ze geen baardjes krijgen, gas uit en wat waren ze mooi, ik hoefde niet te kiezen welke ik aan de jury zou geven. Een lust voor het oog, Tinie knikte ook tevreden, we wisten natuurlijk niet wat de jury hiervan zou vinden. Jaap moest als derde aantreden, en voor Jaap is dit een thuiswedstrijd kent z`n keuken op z`n vingers natuurlijk. Maar wat me opviel was dat Tinie dus Jaap niet meehielp, hier was dus sprake van dubbele strijd. Onder het wokken ziet Jaap dus ook gelegenheid om aan het gesprek aan de keuken tafel deel te nemen, in alle rust ging Jaap te werk, en ook hij zette een schitterend product neer. Hij had gekozen voor de speciale wokolie wat een heerlijke smaak met zich meebrengt, de twaalf gamba`s lepelde hij bij elkaar dus niet prikken want daar breng je schade aan de gamba`s, klaar zei hij, en leverde zijn Scheveningse/ Urker gamba`s in, dus geen weg terug voor hem. Met een zucht kwam Hendrik overeind hij had die van mij geproefd dus wist dat ie alles uit de kast moest halen om mij op punten te kunnen kloppen, keurde als eerste de pan af die Marten,Jaap en ik gebruikt hadden, en kwam met z`n eigen pan aan, nu ja dat is niet tegen de regels want dat maakt Hendrik uit wat wel en niet is toegestaan op de gamba wedstrijd. Ook gebruikte hij andere olie, o o dit gaat wat worden. Net voordat hij ze in de pan wilde doen bedacht hij zich, met de punt van z`n pink proefde hij nog even aan z`n gamba`s, toen werd ie een beetje bleek, deze gebruine reus. Maar goed hij kon niet meer terug, hup wokken en daar gingen de jongens even de hitte d`r over gas uit. En let op hij doet het precies zoals ik het van hem geleerd heb, want eerlijk is eerlijk hij is de koning van de Gamba`s. Ook Hendrik klaar met wokken en mocht er twaaf verdelen over zes schaaltjes, en dat deed ie net als een beer die een zalm uit de rivier grijpt. Als laatste kwam Chef-kokkin Tinie in beweging en in mijn ogen in het voordeel om als laatste te mogen beginnen. En ja hoor Tinie heeft dus ook goed opgelet hoe je tegenwoordig met de gamba`s hoort om te gaan hitte d`r op, draaien, gas er af en blijven kijken naar de gamba`s, want als je ze goed behandeld krijg je heel veel liefde terug, want als je je liefde deelt vermeerderd het, en dan ga je scoren. Ook deze naar de jury en wij proeven van de gamba`s, en deze van Tinie konden weleens de winnende worden. Onder het genot van wat drinken begon de jury te rekenen. Het werd een nek aan nek race tussen de wokker`s. De spanning was om te snijden, want wie gaat er met de eer strijken. Verlossend antwoord kwam van Frans Buter de voorzitter van algemene zaken tijdens deze garnalen wedstrijd : op nummer vijf geëindigd degene die als vierde wokte en dat was Hendrik hij had precies 100 punt gekregen van de jury, op nummer vier geëindigd degene die als eerste begonnen is : Marten Ruiten 107 punten, dus dat betekend dat ik bij de laatste drie zit o, o wat spannend, op nummer drie degene die als derde begonnen is en dat was Jaap Taal 120,5 briljante score dus, ik had nog drie nagels over aan m`n vingers op nummer twee geëindigd degene die …… nou schiet op dan dacht ik, als vijfde was begonnen o o dat betekent dat ik zelf de winnaar was , Hendrik dit voelt zo heerlijk net alsof je jarig bent, Tinie Taal had Jaap en de rest afgetroefd met 123 punten, en ik heb Tinie voor het eerst zien blozen, want het valt niet mee om als vouw mee te draaien in zo`n wedstrijd gefeliciteerd Tinie. En nu de punten van degene die als tweede begonnen is 125.5 en dat was ik, wat een punten, meer dan 125 keiharde punten en kampioen, en vrienden ik heb het gedaan op de manier zoals ik het van Hendrik heb geleerd, Hendrik alsnog hartelijk dank voor je recept.

 

Ook de fam Taal hartelijk dank voor deze fijne middag, zonder jullie was dit niet mogelijk geweest, ook de jury hartelijk dank om het becijferen van onze Gamba`s .

 

.x.